Hotelové škole Frenštát pod Radhoštěm byl schválen projekt Erasmus+, odborné vzdělávání a příprava, klíčová akce 1, krátkodobé projekty mobilit (KA122-VET), výzva 2023.
Poznáváme řeckou gastronomii
Cílem projektu je výměna zkušeností na poli odborného výcviku a praxe, prohloubení jazykových a komunikativních dovedností žáků, rozšíření povědomí o jiných kulturách, zasvěcení do řecké gastronomie a gastronomických provozů, poznávání řecké kultury a památek. Projekt je financován z prostředků Evropské unie. V období od 3. 9. 2023 do 2. 3. 2025 vyšle škola na 14 dnů do řecké Soluně tři skupiny po deseti žácích vždy s pedagogickým doprovodem napříč všemi učebními a studijními obory.
1. běh mobility v termínu od 22. 10. 2023 - 5. 11. 2023
Škola spolupracuje s organizací IPODOMI v Řecké Soluni, která zajistila účastníkům pracoviště po dobu stáže, mentoring na pracovištích, návštěvy institucí, podniků a kulturních památek.
Stáže se zúčastnilo 10 žáků průřezově z oborů vyučovaných v Hotelové škole s doprovodným učitelem.
Stáž je založena na kulturním povědomí a vyjadřování, interpersonálních dovednostech a schopnostech přijímat nové kompetence, mnohojazyčnosti, rozvoji klíčových kompetencí, inkluzi, podpoře rovnosti a nediskriminace, učení se prací. Stážisti pracovali na různých pozicích v hotelu Egnatia a Egnatia Pallas a ve výrobních a odbytových střediscích restaurací Akron, Marathos a Kantouni.
Žáci byli se stáží velice spokojeni, naučili se spoustu nových věcí, poznali řeckou gastronomii a památky Soluně.
2. běh mobility v termínu od 2. 3. - 15. 3. 2024
Stáže se zúčastnilo dalších 10 žáků napříč obory vyučovanými v Hotelové škole s doprovodným učitelem. Pracovali na stejných hotelích a v restauracích Řecké Soluně jako při prvním běhu mobility.
Poznávali Soluň v jiném ročním období.
Erasmus + den v Hotelové škole Frenštát pod Radhoštěm
V úterý 30. dubna 2024 se v Hotelové škole konal Erasmus+ den.
Ve školní jídelně se připravoval den řecké kuchyně a v Gastroventru žáci účastnící se prvního a
druhého běhu mobility v programu "Poznáváme řeckou gastronomii" si pod vedením doprovázejících
učitelů připravili prezentaci pro zbývající žáky školy podle svého oboru vzdělání. Prezentaci v
gastrocentru v průběhu dne postupně navštívilo zhruba 180 žáků školy.
Obor Kuchař - číšník uvařil souvlaki, plněný zelný list, protože vinný list jsme u nás nesehnali, gyros,
burek se špenátem a se sýrem z filo těsta, tři druhy jogurtových drezinků, řecký salát, ochutnávku oliv
a nezapomenutelné zazziki.
Obor Cukrář připravil ovocný dezert v želé, baklavu a pita chléb se slunečnicovými semínky a medem.
Obor Hotelnictví připravil celou odbytovou část a postaral se o ochutnávky včetně přípravy
osvěžujícího frappé.
Obor Cestovní ruch měl pro žáky připravenou prezentaci o památkách a zajímavých místech nejen v
Soluni, ale také v Řecku.
Ve školní jídelně připravovali žáci v rámci odborného výcviku pod vedením učitelů odborného výcviku
žákům ke snídani omeletu s fetou a rajčaty doplněnou o pita chléb, k obědu polévku augolernono,
hlavní chod pastitsio a výběr ze tří moučníků Milopita Trifti (Jablečný koláč), Loukoumades (Krétské
koblížky), Porto kalopúita (Poměrančový koláč) připravili žáci v cukrářském centru.
3. běh mobility v termínu od 19. 10. – 1. 11. 2024
Stáže se zúčastnilo 12 žáků různých oborů – cukrář, kuchař – číšník, hotelnictví, cestovní ruch s doprovodným učitelem. V Soluni měli žáci zařízenou odbornou praxi v hotelích, restauracích a cukrárně, dle svého odborného zaměření. Po praxi jsme navštěvovali památky, ale také termální lázně a vodopády. Tato stáž byla pro žáky, ale i pedagogický doprovod velmi přínosná.
Erasmus+ den v Hotelové škole Frenštát pod Radhoštěm
V úterý 4. února 2025 se v Hotelové škole konal Erasmus+ den. Ve školní jídelně se připravoval den řecké kuchyně včetně výzdoby v Kavárně školy, v Gastrocentru žáci účastnící se všech tří běhů mobility v programu "Poznejme řeckou gastronomii" si pod vedením doprovázejících učitelů připravili prezentaci pro zbývající žáky školy podle svého oboru vzdělání. Zážitkovou prezentaci s ochutnávkami ve vestibulu školy v průběhu dne navštívilo postupně zhruba 320 žáků školy.
Obor Kuchař - číšník uvařil souvlaki, plněný zelný list, protože vinný list jsme u nás v únoru nesehnali, gyros ze dvou druhů mas, burek se špenátem a se sýrem z filo těsta, tři druhy jogurtových dresinků, řecký salát, olivový olej, ochutnávku oliv a nezapomenutelné tzatziki.
Obor Cukrář připravil baklavu, roxakii, citrónový dort, řecký jogurt s granolou a malinami a pita chléb s chalvou.
Obor Hotelový provoz a gastronomie připravil celou odbytovou část včetně obsluhy hostů. Uvítání hostů s proslovem, pár slov o projektu Erasmus + , řecké gastronomii a představení nabízených
pokrmů. Z nápojů připravovali k ochutnávkám: Hades - řecké frappé s příchutí karamelu nebo čokolády, Poseidon - Welcome drink (monin sirup curacao bleu, citrónová fresh, pomeranč a 7up), Persefona - Welcome drink (nozeco rosé alkohol free, alkohol free aperitiv, pomeranč).
Obor Cestovní ruch tentokrát připravil animační program. Vystoupení řecké kapely Evil Eye v podání 3 žákyň ze třídy CR3 a vystoupení žáka třídy CR3, který zahrál na kytaru a zazpíval píseň Rip Taijd. Odprezentovány byly i fotografie ze všech tří běhů mobility.
Ve školní jídelně v projektovém dnu Erasmus + připravovali žáci pod vedením učitelů odborného výcviku menu z tradičních pokrmů řecké kuchyně pro 206 strávníků.
Soúpa: Avgolémono, Kýrio piáto: Pastítsio, Epidórpio: Ravaní Celkový gastronomický zážitek našich hostů podtrhla výzdoba prostřených stolů v typických řeckých barvách a
hudby, která doplnila atmosféru přímořského města.