Pozadí záhlaví
Pozadí záhlaví

Operační program Jan Amos Komenský

Operační program Jan Amos Komenský

https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek5.jpg

https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek6.png






Číslo programu:    02

Číslo výzvy:          02_22_003

Název výzvy:        Šablony pro SŠ a VOŠ I

Název projektu:    Škola reaguje na měnící se vnější prostředí

Registrační číslo projektu: CZ.02.02.XX/00/22_003/0003814    

Zahájení projektu: 09/ 2023

Ukončení projektu: 08/2025


Projekt podpoří osobnostně profesní rozvoj pracovníků ve vzdělávání, vzájemnou spolupráci a sdílení zkušeností pedagogů. Pomůže škole zavádět inovativní formy výuky ve vyučování a rovný přístup ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání, usnadní vzdělávací mobilitu znevýhodněných žáků.

V rámci projektu realizujeme tyto šablony:

  • Inovativní vzdělávání žáků v SŠ.
  • Kariérový poradce.
  • Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele.
  • Vzdělávání pracovníků ve vzdělávání.

https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek2.jpghttps://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek3.jpg





Exkurze v Rožnovském pivovaru

8. ledna 2025 navštívila třída KČ3B v rámci projektové výuky mimo školu Rožnovský pivovar. Zde měližáci jedinečnou příležitost nahlédnout do tajů výroby piva.
Exkurze začala krátkou prezentací o historii pivovaru, poté následovala informace o surovinách, jakoje slad, chmel a voda. Zároveň byli žáci poučeni o vlivu piva na lidský organizmus z hlediska výživy.
Poté je průvodce pan Liebl, manažer pivovaru, provedl jednotlivými částmi pivovaru, od varny, kde se mísí suroviny, až po sklep, kde pivo zraje. Zajímavou částí exkurze byla ochutnávka piva přímo z tanku, což bylo pro mnohé jedinečným zážitkem.
V poslední části exkurze žáci navštívili místní restauraci, kde byla žákům názorně předvedena správná technika čepování a ošetřování piva.
Exkurze byla nejen poučná, ale i velmi příjemná. Žáci si odnesli lepší představu o tom, jak náročná a precizní je výroba piva, které je chloubou naší republiky i v zahraničí.
Děkujeme pivovaru za vstřícnost a nezapomenutelný zážitek!

Mgr. Renata Adamcová

Workshop ,,Medový perníček"

V rámci probíhajícího projektu Implementace Dlouhodobého záměru Moravskoslezského kraje, který je spolufinancován z ESF prostřednictvím OP JAK, Hotelová škola pořádala 11. a 12. prosince 2024 workshopy pro žáky 2. stupně ZŠ Tyršova a ZŠ Záhuní na téma ,,Medový perníček.“

Formou sdílených dílen se v cukrářském centru setkali společně žáci Hotelové školy oboru Cukrář a žáci obou jmenovaných základních škol v pracovních činnostech cukrářského řemesla. Workshop trval tři hodiny, měl dvě fáze odbornosti a lektorkami byly učitelky odborného výcviku. Žáci si vyrobili medové perníkové těsto, z něj pak vykrajovali různé tvary, které po upečení zdobili cukrovou glazurou. Technika zdobení perníčků je velmi náročná a vyžaduje mnoho trpělivosti a cviku. Pro některé žáky to byla cesta do neznáma, ale i přesto jsme mezi nimi zaznamenali velké talenty, které by bylo krásné rozvíjet v této odbornosti do budoucna.

Mgr. Jitka Táborská

Pečení vánoček

Žáci třídy H1 si vyzkoušeli přípravu tradiční kynuté vánočky. Vyzkoušeli si přípravu sladkého kynutého těsta a pletení různých způsobů vánočky. Součástí projektu byla i motivující soutěž o nejlepší vánočku. Projekt byl financován z projektu OP JAK.

Ing. Miroslava Mohylová

Brno letem světem stoletími

V rámci projektu OP JAK se žáci třídy KČ3B vydali ve středu 11. prosince 2024 do adventně vyzdobeného Brna, aby si na vlastní kůži ověřili teoretické znalosti z hodin českého jazyka, ve kterých se seznámili s pověstmi, které se týkají této moravské metropole.
V kostele sv. Jakuba zhlédli světelnou projekci a zažili nevšední procházku stoletími…, vyšlapali po 176 schodech na kostelní věž, ze které měli jedinečný pohled do širokého okolí.
Nezapomněli se také zastavit u vánočně oděného draka na Staré radnici a na Petrově, kde se podle pověsti zvoní pravé poledne v 11:00.
Brno, které je letos vyhlášeno evropským městem Vánoc, tak nabídlo mnohem víc než jen trhy na pěti přilehlých náměstích.

Mgr. Renata Adamcová

Frenštát včera a dnes…

Dne 16. října 2024 třída KČ3B podnikla projektový den s cílem poznat město Frenštát včera a dnes… Nejprve si žáci prohloubili své znalosti v místním muzeu, kde pod odborným vedením zhlédli expozice věnované nejstarší historii města, vystěhovalectví místních občanů v době hospodářské krize do amerického Texasu a městu jako kolébce turistiky.
Následovala očekávaná návštěva pohankového mlýna v Trojanovicích, kde se žáci seznámili s historií mlýna a pěstováním pohanky na našem území včetně jejího významu pro racionální výživu. Zároveň měli možnost ochutnat výborné pohankové křupky rozličných příchutí.
Ve školním prostředí si pak žáci formou skupinové práce a s pomocí on-line zdrojů zpracovali vlastní pracovní listy s medailony významných frenštátských osobností (Z. Kalandra, A. Polášek, J. Raška…) včetně vytvoření pohankového menu s recepty.
V rámci mezipředmětových vztahů tak propojili předměty Potraviny a výživa, Technologie, Občanská
nauka a Český jazyk.

Mgr. Renata Adamcová

Exkurze do Pohankového mlýna

Dne 3.6.2024 jsme se s žáky třídy C2 vydali od školy pěšky na exkurzi do POHANKOVÉHO MLÝNA ve Frenštátě pod Radhoštěm. V mlýně nám bylo promítnuto video o pěstování a zpracování pohanky, a poté nám pan majitel pověděl historii jejich pohankového mlýna. Žáci měli možnost ochutnat různé druhy pohankových křupek, které jim velmi chutnaly (doslova se po nich zaprášilo:-). Někteří z nás jsme využili možnost nákupu pohanky a výrobků z ní. Na zpáteční cestu ke škole jsme zvolili jinou trasu. Exkurze se účastnilo 27 žáků a pedagogický dozor p. Monika Sedláková a Mgr. Ivana Šlupinová.

Workshop - Květy z taženého karamelu

Dne 24.5. a 25.5. 2024 proběhl  na střední škole gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci Workshop pro mistry cukrářů na téma Květy z taženého karamelu. Kurzu se zúčastnily učitelky odborného výcviku paní Kavková a paní Petrášová.

Francouzské dezerty 

( propojení výuky českého jazyka, technologie a surovin )

12. 3. 2024 žáci třídy C2 měli další zajímavý projektový den na motivy knihy Cukrárna v Paříži (Julie Caplin). Úryvek z knihy: “Dnes začneme s odpalovaným těstem, které, jak už jsem řekl, tvoří základ mnoha skvělých zákusků, jako jsou věnečky Paris-Brest, dort Saint Honoré, éclairky, dezert zvaný Jeptiška, tedy La Religieuse a samozřejmě profiteroly.“ Sebastian Finlay.

Takto bychom mohli v kostce podat začátek dějové linky této knihy, kterou si už více jak půl roku zpestřují hodiny češtiny žáci této třídy. Je skvělé, že některé z dezertů, které hlavní hrdinka v knize připravuje, jsme mohli upéct i my. 

Nechte se inspirovat :-)

Mgr. Renáta Tomečková, PhDr. Zdeňka Bizoňová Veličková, Monika Sedláková

Pečeme s laktózou, lepkem i bez

V letošním roce se na naší škole konaly Projektové dny pro žáky oboru cukrář. Tentokrát na téma - Racionální výživa – zdravé „RAW a FIT“ cukrářské výrobky. PEČEME S LAKTÓZOU, LEPKEM I BEZ. Tyto dva dny 12.-13.2.2024 se konaly pod vedením učitelky odborných předmětů Mgr. Renáty Tomečkové a paní Moniky Sedlákové. Žáci druhého ročníku (tř. C2) si vyzkoušeli práci s netradičními, zdravými surovinami a z výsledku byli nadšeni. 

Odborná exkurze v Opavii

8.4.2024 se žáci třídy C2 (obor cukrář) zúčastnili v rámci projektu OP JAK Odborné exkurze v Opavii (Mondeléz) v Opavě. Moc si vážíme, že jsme měli možnost navštívit firmu, jejíž historie sahá až do roku 1840. Jde o moderní továrnu, která se specializuje na výrobu sušenek. Všichni známe a máme rádi její výrobky a my viděli přímo jejich výrobu (např. Oreo, Milka sušenky, Fidorka...).
Šlo o další příjemnou a zajímavou exkurzi.
Za doprovodu třídní učitelky Mgr. Tomečkové a p. Sedlákové se tohoto projektu zúčastnilo 29 žáků (opět celá třída:-).