Pozadí záhlaví
Pozadí záhlaví

Kurzy

Odborné kurzy

Flairový kurz

"Právě dnešní datum, 13. května, je mezi barmany velmi známým svátkem - jedná se o Světový den koktejlů. V stejný datum totiž poprvé v novinách v roce 1806 vyšla první dochovaná definice toho, co to vlastně „cocktail“ je.

A shodou okolností v tento datum začíná na naší Hotelové škole Frenštát p.R. další odborný kurz, kde téma koktejlů hraje tu nejdůležitější roli. Pod vedením Bc. Jakub Orla, barmana skupiny Barmani Zlín, se sedm mladých nadějných barmanů připravuje na dráhu „flairových“ barmanů.

A co že má na starost „flairový barman“? Viděli jste někdy barmanskou show? Nebo jste si přímo dali nějaký váš oblíbený koktejl a barman u toho pohazoval lahvemi skoro až za hranou fyziky? Tak přesně na tohle teď Eliška, Radan, Marek, Klárka, Verča, Radka a Kateřina trénují.

Probíhající Flairový kurz navazuje na velmi populární Koktejlový kurz a my už se teď těšíme, co naši studenti dokážou.

Barmanský kurz 2024

Čtyři dny míchání koktejlů, barové atmosféry, používání super prémiových surovin, nových chutí a zážitků měli možnost zažít žáci Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm v Gastrocentru od 12. – 15. 2. 2024.

Baristický kurz

Již tradiční baristický kurz absolvovalo v pondělí 11.  března 2024 v Gastrocentru Hotelové školy 13 žáků školy. 
Lektor Jiří Čad, Ambasador & Master Barista SCA Profesional školil žáky pod záštitou firmy Kafe Křížka nejdříve teoretickými poznatky a výkladem nejnovějších trendů, pak pokračoval v praktickém nácviku.
Žáci se učili původ kávy a její výrobu, správně rozeznávat a připravovat různé druhy káv, správně šlehat mléko parní tryskou i základy malování mléčnou pěnou na hladinu kávy.

Odborný kurz Teatender

V Hotelové škole Frenštát pod Radhoštěm se poprvé konal odborný kurz Teatender pro žáky školy. Dva dny 22. – 23. ledna 2024 byly žákům představovány různé druhy čajů z odlišných částí světa a zpracování . Jeden den byl zaměřen teoretickým znalostem, které vždy musí předcházet praktickému nácviku. Druhý den byl zaměřen prakticky. Žáci nebyli zasvěcováni jen do tajů čajového obřadu a speciální přípravy čaje, ale také přípravou moderních míchaných nápojů na bázi čajů.

Barmanský kurz

Gastrocentrum Hotelové školy se v týdnu od 27. 2. - 2. 3. 2023 proměnilo v profesionální bar.  15 žáků školy získalo hlubší vědomosti a hlavně dovednosti o široké škále klasických i moderních míchaných nápojích. Lektorem byl už tradičně Bc. Adam Navrátil ze skupiny Barmani Zlín.

Baristický kurz

Ve středu 10. května 2023 se konal baristický kurz v gastrocentru Hotelové školy.  Dlouhodobá spolupráce s firmou Kafe Křížka je zárukou nejnovějších trendů při přípravě a nákupu kvalitní kávy. Lektor Jiří Čad, Ambasadora & Master Baristy SCA Profesional NP CZ & SK školil žáky nejdříve teoretickými poznatky a výkladem nejnovějších trendů, pak pokračoval v praktickém nácviku. Žáci se učili původ kávy a její výrobu, správně rozeznávat a připravovat různé druhy káv, správně šlehat mléko parní tryskou i základy malování mléčnou pěnou na hladinu kávy. Kurz úspěšně absolvovalo 14 žáků školy a získalo certifikát Barista.

Flairový kurz

V termínu od 22. do 24. května 2023 se podařilo otevřít nástavbový Flairový kurz nad Koktejlový kurz Barmanů Zlín. Žáci postupně získávali jednotlivé techniky žonglování se cvičnými, zatím nerozbitnými lahvemi. Při závěrečné show, kde se představil každý z devíti úspěšných absolventů, dodávali odvahu a fandili i spolužáci. Některé dvojice si dokonce připravily synchronizovanou exhibici.

Kurz studené kuchyně

Zajišťuje více jak 15 let Kuchařské studio Mistra kuchaře pana Vladimíra Picky. Čtyři dny nápadů, kreativity a moderní studené kuchyně zahrnují jak teoretickou přípravu zakončenou písemným testem, tak i praktickou přípravu zakončenou vlastní odbornou prací. Na závěr kurzu je uspořádán slavnostní raut, na který si každý účastník pozve dva hosty a předvede přípravu dekorovaných mís a aranžmá rautového stolu. Všichni účastníci kurzu obdrží certifikát, akreditovaný MŠMT.

V letošním školním roce vyjelo v termínu 12. – 15. 3. 2018 na Kurz studené kuchyně 6 žáků školy do partnerské Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy v Opavě. Pod vedením Mistra kuchaře pana Vladimíra Picky se suroviny měnily ve výrobky studené kuchyně nejvyšší úrovně. Čtyři dny nápadů, kreativity a moderní studené kuchyně zahrnují jak teoretickou přípravu zakončenou písemným testem, tak i praktickou přípravu zakončenou vlastní odbornou prací. Ta vyvrcholí ve slavnostní raut pro hosty účastníků kurzu a partnery školy.