Na zkušenostech ve Francii
Odborná stáž ve Francii od 2. 3. 2017 – 23. 3. 2017
Odborná stáž ve Francii od 2. 3. 2017 do 23. 3. 2017
Dne 2. března 2017 odjely dvě žákyně druhého ročníku oboru Cukrář Tina Takáčová a Magda Ludíková na odbornou třítýdenní stáž do Francie. Stáž se uskutečnila v rámci Smlouvy o reciproční výměně žáků mezi Hotelovou školou a zařízením CFA v Saint Michel Mont Mercure.
„Rozhodly jsme se pro cestu letecky. Naše cesta začala 2. března na letišti v Praze, odkud jsme letěly do Amsterdamu, kde jsme strávily 5 hodin čekáním na let do Nantes. V letadle jsme prožívaly obavy a strach z toho, jaká bude naše hostitelská rodina, jak to bude všechno probíhat a jestli se domluvíme.
Obě rodiny nás čekaly na letišti v Nantes a všechen strach a obavy z nás spadly již v autech, kdy si nás hostitelské rodiny odvážely domů. Obě rodiny byly báječné, všichni členové rodiny se snažili s námi komunikovat, byli pohostinní a velice milí a vstřícní.
První den jsem se šla seznámit s provozovnou a pracovním kolektivem. Provedli mě celým provozem a ukázali, co budu druhý den dělat. Hned jsem věděla, že o práci zde nouze nebude, takže praxe bude rychle utíkat. Pracovala jsem společně s dalším žákem – Faustinem, v jehož rodině jsem bydlela. Pracovala jsem ve všedních dnech od 7 - 14 hodin a v sobotu od 6 – 13 hodin. Volno jsem měla v neděli a ve středu.
Stravování jsem měla zajištěné také v hostitelské rodině. Oběd a večeře se skládala
z hlavního chodu, bagety a sýra a na závěr bylo vždy něco sladkého.
V provozovně jsme chystali typické francouzské ovocné koláče, sušenky, panchocolu, croissanty, plněné banánky z odpalovaného těsta, ovocné smetanové dorty, ovocné košíčky různých typů, pudinkové buchty, čokoládové a sezamové bagetky. Ty to výrobky jsem si také vyzkoušela připravit. Téměř každý den jsem také pomáhala dělat bagety a sendviče různých typů a příchutí např. kuřecí, tuňákové, lososové bagety a také vegetariánské bagety. Při výrobě baget jsme používali rozvalovací stroj. Bagety se pekly ve velkých pecích, do kterých se plechy dávaly pomocí velké dřevěné tyče.
Ve volných dnech jsem byla na pobřeží Pornic a v přístavu. Hostitelská rodina mě vzala také na výlet do centra města Nantes, kde jsem si prohlédla turistické centrum, zámek a tržnici. Jeden večer jsem strávila v Magdině rodině, která byla velice milá, vstřícná a příjemná.
Celý pobyt ve Francii mi hodně dal do praktického života. Je to obrovská zkušenost, pro další seberealizaci a posunulo mě to i v rozhodování a k rychlejšímu pracovnímu tempu. Naučila jsme se nebát se nových věcí a využít každé příležitosti, co se naskytne. Poznala jsem, jak se dělá cukrařina jinde, a že všude se musí pracovat.
Tina Takáčová C2