Operační program Jan Amos Komenský

https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek5.jpg

https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek6.png






Číslo programu:    02

Číslo výzvy:          02_22_003

Název výzvy:        Šablony pro SŠ a VOŠ I

Název projektu:    Škola reaguje na měnící se vnější prostředí

Registrační číslo projektu: CZ.02.02.XX/00/22_003/0003814    

Zahájení projektu: 09/ 2023

Ukončení projektu: 08/2025


Projekt podpoří osobnostně profesní rozvoj pracovníků ve vzdělávání, vzájemnou spolupráci a sdílení zkušeností pedagogů. Pomůže škole zavádět inovativní formy výuky ve vyučování a rovný přístup ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání, usnadní vzdělávací mobilitu znevýhodněných žáků.

V rámci projektu realizujeme tyto šablony:

  • Inovativní vzdělávání žáků v SŠ.
  • Kariérový poradce.
  • Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele.
  • Vzdělávání pracovníků ve vzdělávání.

https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek2.jpghttps://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2023/02/Obrazek3.jpg





Exkurze do Pohankového mlýna

Dne 3.6.2024 jsme se s žáky třídy C2 vydali od školy pěšky na exkurzi do POHANKOVÉHO MLÝNA ve Frenštátě pod Radhoštěm. V mlýně nám bylo promítnuto video o pěstování a zpracování pohanky, a poté nám pan majitel pověděl historii jejich pohankového mlýna. Žáci měli možnost ochutnat různé druhy pohankových křupek, které jim velmi chutnaly (doslova se po nich zaprášilo:-). Někteří z nás jsme využili možnost nákupu pohanky a výrobků z ní. Na zpáteční cestu ke škole jsme zvolili jinou trasu. Exkurze se účastnilo 27 žáků a pedagogický dozor p. Monika Sedláková a Mgr. Ivana Šlupinová.

Workshop - Květy z taženého karamelu

Dne 24.5. a 25.5. 2024 proběhl  na střední škole gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci Workshop pro mistry cukrářů na téma Květy z taženého karamelu. Kurzu se zúčastnily učitelky odborného výcviku paní Kavková a paní Petrášová.

Francouzské dezerty 

( propojení výuky českého jazyka, technologie a surovin )

12. 3. 2024 žáci třídy C2 měli další zajímavý projektový den na motivy knihy Cukrárna v Paříži (Julie Caplin). Úryvek z knihy: “Dnes začneme s odpalovaným těstem, které, jak už jsem řekl, tvoří základ mnoha skvělých zákusků, jako jsou věnečky Paris-Brest, dort Saint Honoré, éclairky, dezert zvaný Jeptiška, tedy La Religieuse a samozřejmě profiteroly.“ Sebastian Finlay.

Takto bychom mohli v kostce podat začátek dějové linky této knihy, kterou si už více jak půl roku zpestřují hodiny češtiny žáci této třídy. Je skvělé, že některé z dezertů, které hlavní hrdinka v knize připravuje, jsme mohli upéct i my. 

Nechte se inspirovat :-)

Mgr. Renáta Tomečková, PhDr. Zdeňka Bizoňová Veličková, Monika Sedláková

Pečeme s laktózou, lepkem i bez

V letošním roce se na naší škole konaly Projektové dny pro žáky oboru cukrář. Tentokrát na téma - Racionální výživa – zdravé „RAW a FIT“ cukrářské výrobky. PEČEME S LAKTÓZOU, LEPKEM I BEZ. Tyto dva dny 12.-13.2.2024 se konaly pod vedením učitelky odborných předmětů Mgr. Renáty Tomečkové a paní Moniky Sedlákové. Žáci druhého ročníku (tř. C2) si vyzkoušeli práci s netradičními, zdravými surovinami a z výsledku byli nadšeni. 

Odborná exkurze v Opavii

8.4.2024 se žáci třídy C2 (obor cukrář) zúčastnili v rámci projektu OP JAK Odborné exkurze v Opavii (Mondeléz) v Opavě. Moc si vážíme, že jsme měli možnost navštívit firmu, jejíž historie sahá až do roku 1840. Jde o moderní továrnu, která se specializuje na výrobu sušenek. Všichni známe a máme rádi její výrobky a my viděli přímo jejich výrobu (např. Oreo, Milka sušenky, Fidorka...).
Šlo o další příjemnou a zajímavou exkurzi.
Za doprovodu třídní učitelky Mgr. Tomečkové a p. Sedlákové se tohoto projektu zúčastnilo 29 žáků (opět celá třída:-).