Projekt Kino 2017

První únorový den proběhl ve Frenštátě dopolední program pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením. Kam až se můžou dostat z lavic, které pro jedno dopoledne vyměnili za místa v Městském kulturním středisku, se dozvěděli od předních osobností gastronomie.

Studenti zažili nejinspirativnější den svého studia

První únorový den proběhl ve Frenštátě dopolední program pro studenty středních škol s gastronomickým zaměřením. Kam až se můžou dostat z lavic, které pro jedno dopoledne vyměnili za místa v Městském kulturním středisku, se dozvěděli od předních osobností gastronomie.

Studenti Hotelové školy ve Frenštátě, Hotelové školy v Opavě a Střední školy cestovního ruchu Rožnov pod Radhoštěm viděli profesionální barmanskou show přední barmanské skupiny BARMANI ZLÍN v podání BC. JAKUB ORLA a BC. ADAMA NAVRÁTILA. Adam se navíc podělil o svoje stáže pro největší lodní společnost při březích USA a zkušenosti s vedením prestižních hotelů. Celý jeho dobře připravený vstup sklidil zasloužený potlesk.
Pan BC. TOMÁŠ BLABLA, ředitel hotelových provozů RESORTU VALACHY a držitel prestižního ocenění Hoteliér roku, prošel gastronomií od pozic nejnižších a dostal se na tu nejvyšší možnou – tento fakt byl pro studenty silně motivující: Když někdo chce, jde to! Studenti se od něj dozvěděli, jaké pracovní síly hledá pro své hotely, což se rovnalo reálné nabídce brigády i práce pro absolventy.

Vstup šéfbarmana pravděpodobně nejlepšího baru u nás, pražského BUGSY’S BARU, MILANA ZALEŠE, reprezentanta ČR na barmanských soutěžích, dal zájemcům o barmanství možnost nahlédnout pod pokličku práce v luxusním prostředí s těmi nejlepšími dostupnými surovinami. Studenti i jejich učitelé sledovali přípravu signaturních koktejlů, jako je Almond Cigar nebo Bugsy’s Rose a dostalo se i na ochutnávky.

MICHAL JANDL, sommelier původem z valašského Lidečka, který se vypracoval na nejvyšší úrovně v oblasti vína a je trojnásobným mistrem ČR v sabráži, předvedl doslova show, kdy dramaticky i prudce elegantně otevíral lahve vynikajících sektů nejen šavlí, ale třeba i hokejovým pukem, vzduchovkou, zrcadlem bez rámu, a ve finále byl otevřen šavlí i sekt postavený na hlavě jedné z účastnících se dívek (foto).

Z úst JIŘÍHO MACHÁČKA, majitele agentury PRÁCE NA LODI, se studenti dozvěděli, co mohou dělat pro to, aby se dostali na výletní lodě v Americe i Evropě.

PATRIK LHOTSKÝ, vrchní číšník a zástupce sommeliera z RESTAURACE FIELD – nejnovějšího držitele Michelinské hvězdičky, což je naprosto mimořádné ocenění (v ČR jsou jen tři!), povyprávěl o cestě na tuto pozici, o spolupráci s předním českým šéfkuchařem a o jeho práci číšníka, jejímž posláním je hostům zprostředkovat nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Ve finále se na pódiu před pěti stovkami studentů vystřídali DARINA ŠŤASTNÁ, šéfka letušek ABS JETS, která seznámila posluchače s kariérou v nejlepší letecké třídě a servisem v deseti tisíci metrech nad mořem, a pan MGR. ALEXANDR BURDA, vysokoškolský pedagog SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ a šéf GASTROCENTRA, který jakmile připravil degustační Oscarový večer s Jiřím Menzelem, přišel studentům sdělit aktuální možnosti studia na vysoké škole – obor p. Mgr. Burdy se pyšní největším počtem gastronomicky zaměřených předmětů a Gastrocentrum je zárukou kvalitní přípravy na reálnou práci po absolvování školy.

Projekt Kino navázal na bezprecedentní loňský projekt ve Zlíně. Pořádající platformě ŠKOLA Z PRAXE se už podruhé za sebou podařilo naplnit sály stovkami studentů, kteří často nevěděli, kam mohou směřovat a kam až může jejich kariéra dosáhnout. V rámci navazujících workshopů se studenti potkali s přednášejícími, se kterými nemají možnost se setkat dokonce ani dlouhodobí profesionálové z oboru.
Tento projekt byl velmi užitečný v době, kdy je gastronomie hladová po zapálených profesionálech. Jak samotní studenti, tak jejich odborní učitelé odcházeli s inspirací, ambicemi a vizemi pro jejich další studia i následné kariéry.