Stáž Jana Křižana, studenta Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm, ve Francii

Osmnáctiletý Jan Křižan, student 3. ročníku oboru cestovní ruch HŠ Frenštát pod Radhoštěm, vyjel na třítýdenní reciproční odbornou stáž do Saint-Michel-Mont-Mercure v západní Francii. Tato francouzsko - česká spolupráce trvá již bezmála 20 let. Od 17. března do 5. dubna 2025 pracoval v restauračním zařízení Bistro Yonnais a v hotelu Mercure ve městě La Roche-sur-Yon v západofrancouzské oblasti Vendée. Náplní jeho práce byla obsluha, práce na recepci a hotelový provoz. Jeho pracovní doba byla od 8 do
15:30 hodin. Stáž Jana však nebyla pouze studijně zaměřená. Ve svém volnu navštěvoval historické památky v okolí města La Roche-sur-Yon (města, kde pracoval) a pláž na Les Sables-d'Olonne. Jan přijel domů z Francie zcela nadšen a jeho studijní návštěva byla pro něj zajisté velkým přínosem a obohacením.
Po jeho návratu domů jsme mu položili tyto otázky, na které odpověděl takto:
1) Jak probíhala Vaše stáž ve Francii? – Pracoval jsem ve všech částech hotelu kromě kuchyně.
2) Jak jste trávil čas po práci? – Většinou na ubytování. Když byla chuť, počasí a čas, chodil jsem po městě se spolubydlící a poznával jsem místní kulturu a lidi.
3) A jak jste trávil víkendy? – Jel jsem do nedalekého města, kde bylo moře.
4) Naučil jste fr. studenty nějakou českou specialitu (jídlo)? – Ne.
5) A co jste se naučil nového? – Zdokonaloval jsem se ve francouzštině.
6) Jak se Vám líbila škola ve Francii? – Velmi.
7) V čem se liší výuka a praxe ve Francii a na naší škole? – Nevím, pracoval jsem na hotelu, bohužel mě nenapadlo se zeptat.
8) Jak na Vás působili studenti? – Příjemně.
9) Jak na Vás zapůsobilo jejich město? – Zajímavě, něco jiného než u nás.
10) Rozdíly v krajině u nich a u nás? – U nich žádné kopce, ale mají moře.
11) Rozdíly mezi fr. městy a Frenštátem? – Jiná architektura.
12) V čem se liší způsob života u nich a naší zemi? – Dle mého názoru mají lepší gastronomii než u nás.
13) Setkal jste se ve Francii s něčím nezvyklým? – S velkými bagetami.
14) Která jídla jste jedl během Vašeho pobytu? – Crèpes (palačinky), frais tagada (bonbon) a různá jídla, jejichž název si nepamatuji.
15) A jaké jídlo Vám tam nejvíce chutnalo? – Frais tagada.
16) Které fr. jídlo Vám příliš nechutnalo? – Všechna mně chutnala.
17) Která fr. jídla se Vám zdají hodně odlišná od těch našich? – Crèpes.
18) Můžete uvést příklady kulturních rozdílů mezi našimi zeměmi? – Francouzi jsou více usměvaví.
19) Co se Vám tam líbilo? – Skoro všechno, bylo to něco jiného.
20) Co se Vám tam nelíbilo? A co byste případně změnil? – Nic, všechno bylo super.


Mgr. Lucie Klečková