Svatomartinská husa 2024

Město Frenštát pod Radhoštěm a Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm pořádaly v letošním roce již 16. ročník tradiční korespondenční soutěže o originální recepturu na martinskou husu.

Do korespondenčního kola soutěže zaslali příspěvky žáci gastronomických škol, veřejnost ze širokého okolí a z různých měst.  V této části soutěže se sešlo 12 tradičních i netradičních receptur, ze kterých byly odbornou porotou vybrány tři nej. Autoři těchto receptur nezůstali jen u psaní, ale pokrm k hodnocení odborné porotě i vyrobili a naservírovali ve čtvrtek 7. 11. 2024 v Gastrocentru Hotelové školy.

Odborná porota hodnotila vyrobené soutěžní pokrmy ve složení: předseda Asociace kuchařů a cukrářů pobočky Severní Morava a Slezsko Ing. Václav Forman, zástupce města Frenštát pod Radhoštěm Bc. Zbyněk Vágner a zástupce Unihostu Ing. Zdeněk Blinka. Odborníci měli po degustaci jednotlivých porcí nelehké rozhodování. Dlouhou rozpravu o vítězi zakončili vyhlášením očekávaným všemi významnými hosty.       

V soutěžním klání se na 1. místě umístil pokrm od Jiřího Vizauera z Opavy ,,Svatomartinská medová husička pomalu tažená s medovo-pomerančovou krustou, otické červené zelí s višněmi, bílé zelí s mrkví, husími škvarky zahuštěné bramborem, nadýchaný pajfalský knedlík obalený v máslové voňavé strouhance“. Na 2. místě se v soutěži umístil pokrm s názvem ,,Svatomartinská husa na hruškách s bramborovým knedlíkem v obalu karlovarského knedlíku, špekovým knedlíkem s pohankou a dvěma druhy zelí“. Autorem receptury byl David Katolický z Nového Jičína. A receptura ,,Tradiční svatomartinská husa s dvoubarevným knedlíkem, bílé zelí a bramborový lokš“ od Filipa Martynka z Frýdlantu nad Ostravicí se umístila na třetím místě. Blahopřejeme! Vítěz soutěže o originální recept na ,,Martinskou husu“ si převezme ocenění na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm v rámci Martinského trhu dne 16. 11. 2024.

Video ze soutěže: